Registracija domene za podjetje: katera bo prava?

0

Ko se v podjetju enkrat odločite, da je čas za spletno stran, si morate vzeti nekaj časa za premislek. Hitre odločitve navadno niso najboljše, še posebej če govorimo o spletnem mestu, ki bo skrbelo za vašo prepoznavnost in prodajo. Se sprašujete, kaj sploh lahko gre narobe?

Huh, marsikaj. A ostanimo pri domeni in poglejmo, kako izbrati najboljšo. Za začetek se morate vprašati, kaj želite z domeno sporočiti javnosti in kaj predstavlja. Zavedati se je potrebno, da smo se v vseh teh letih, ko smo postali dejansko že internetna družba, navadili na določene vzorce in pričakovanja.

Ime domene

Ste že razmišljali o imenu domene? Za podjetje se navadno registrira kar ime podjetja. Lahko tudi ime posamezne storitve, kar pa je pogosto precej težko urediti, saj takšne domene niso več proste. Tako na primer okna.si ali vrata.si zagotovo ne boste dobili. Ne glede na to, kaj ste si zamislili za ime domene, pa morate imeti v mislih nekaj reči.

Domena naj nikakor ne bo predolga. Torej takšna, da si je nihče ne bo zapomnil. Ime domene je sicer lahko razdeljeno s pomišljajem, a vam tega ne bi priporočili. Prav tako vam odsvetujemo vključevanje posebnih znakov, kot so denimo šumniki.

Ustrezna domenska končnica

Domenska končnica je tisti del, ki pride za imenom domene: .si, .com, .net in tako dalje. Ampak katero izbrati in zakaj je to sploh pomembno? Vsekakor je pomembno. Po eni strani zato, ker z njo lahko povemo, iz katere države izhaja spletna stran in komu je namenjena, po drugi pa zato, ker imajo nekatere končnice poseben pomen.

Domenske končnice

Kot verjetno že vsi vemo, je domenska končnica .si nacionalna slovenska končnica. Podobno kot imajo sosedje Hrvati .hr ali pa Nemci .de. Pa pojdimo korak dalje. Najbolj splošne in tudi precej vredne domene se končujejo s končnico .com.

Gre za prvo domensko končnico na svetu in bolj splošno ime domene s .com na koncu bo zares težko najti. Potem pa je tu na primer še .net. To domensko končnico navadno uporabljajo digitalna podjetja, spletne in marketinške agencije. Poznamo pa tudi zelo posebne domenske končnice, kot so .blog, .pizza, .shop, .space, .guru, .party in številne druge.

Postopek nakupa domene

Domeno je povsem enostavno registrirati na kateri od namenskih spletnih strani. Denimo na PRASICEK.si, kjer boste s pomočjo posebnega iskalnika zelo hitro in enostavno preverili, ali je vaša želena domena sploh še prosta in kot takšna na voljo za registracijo.

Prav tako boste imeli pred seboj nabor zasedenih in prostih domen z različnimi končnicami. Izberite torej eno izmed prostih, jo dodajte v košarico in sledite enostavnim korakom registracije. Na ta način boste opravili enega izmed prvih korakov na poti do poslovnega uspeha na spletu.

Deli prispevek

Avtor

Comments are closed.