Podjetje ali ideja: kaj mora nastati prej?

0

Če s svojo trenutno zaposlitvijo niste zadovoljni ali se nanjo šele pripravljate, ste zagotovo že pomislili na možnost, da bi postali podjetnik. Imeti lastno podjetje, delati po svojih željah in urniku, ki si ga postavimo sami, so želje marsikoga izmed nas. A pot v podjetniške vode ni tako rožnata, kot se zdi na prvi pogled.

Potrebnega je precej odrekanja, dela, samodiscipline in tudi idej. Podjetnik namreč ne dela samo 8 ur oziroma kolikor se mu zljubi. V resnici se zanj delovnik nikoli ne konča, saj je z mislimi ves čas pri podjetju. Ker pa se veliko ljudi vpraša, ali je bolje prej ustanoviti podjetje ali dobiti in razviti dobro idejo, smo se posvetili iskanju odgovora na to vprašanje.

Sledenje tujim zgodbam je nevarno

Ena od bolj nevarnih pasti za mlade podjetnike z malo ali nič izkušnjami je zagotovo sledenje nekim uspešnim zgodbam drugih podjetnikov. A pozor, če je njim uspelo, sploh ni nujno, da bo tudi vam. Preden se podate v podjetniške vode, vsekakor najprej zelo dobro razmislite o tem, kaj boste počeli.

Koliko je na trgu v tej branži konkurence, imate boljše ideje in rešitve od ostalih in ali ste finančno pripravljeni podpreti pričetek delovanja? Ne gre zgolj za ustanovitev podjetja, pač pa tudi za finančno stabilnost, ko se dotaknemo morebitnih surovin oziroma drugih začetnih stroškov.

Naj najprej zasveti ideja

Verjetno o podjetništvu premišljujete že dlje časa prav zaradi tega, ker imate v glavi sijajno zamisel. Ne zaletite se na prvo žogo ampak jo raje v miru razvijajte naprej. Za razvoj ideje namreč ne potrebujete podjetja niti ne začetnega kapitala.

Velikokrat se tako pripeti, da bodoči podjetnik opazi kakšno vrzel v svoji ideji ali pa jo celo povsem zavrže, ker ugotovi, da ne bo rentabilna. V nasprotnem primeru, ko pa se idejo pripelje do točke, ko za prodajo potrebujete le še podjetje, pogumno naprej z ustanavljanjem podjetja.

Upoštevajte vrstni red

Če se ne želite opeči, bo najbolje upoštevati nek vrstni red, ki vas bo po korakih uspešno popeljal na pot podjetništva s kar najmanj težavami in preprekami, ki so v poslu povsem običajne. Pomislite na denar. Imate dovolj za osnovni kapital in denimo nabavo surovin oziroma nekaj prvih plač za zaposlene, ki jih boste potrebovali?

Četudi boste delali sami, mora biti vaša finančna slika zdrava, sicer se vam lahko hitro obetajo velike težave. Ko imate pokrit finančni načrt in ste prepričani v svojo idejo, odprite podjetje. Izberite d.o.o. ali s.p., odvisno od tega, kaj menite, da bo za vas najbolje.

Prisluhnite izkušenim

Če niste povsem prepričani, se o tem posvetujte s kakšnim prijateljem ali znancem, ki je že v podjetniških vodah, ali pa za nasvet povprašajte računovodjo. Računovodja je nekdo, ki ga boste skorajda nujno potrebovali, če morda po kakšnem slučaju niste sami izobraženi v tej smeri.

Vprašati za nasvet

Naj vam ne bo nerodno za nasvet vprašati bolj izkušenih poslovnežev.

Če kdo, potem prav računovodja ve, kako se tem rečem streže, kje so skrite pasti in kaj se splača ali ne. Prav tako pa vam bo računovodja urejal finančno sliko v podjetju, vas opozoril na morebitne težave in namesto vas sledil zakonodaji, ki se na tem področju kar redno spreminja.

Naj vam ne bo nerodno prositi za pomoč

Če ste novinec v podjetniških vodah, naj vam nikoli in nikdar ne bo nerodno prositi bolj izkušenih mačkov za kakšen nasvet. Od tega je odvisno, ali boste na pot podjetništva zakorakali suvereno in brez težav ali pa se boste že na začetku ujeli v kakšno neprijetno past, ki bi lahko pomenila tudi konec vaših sanj.

Za konec le še en nasvet, in sicer: bodite samozavestni, sprejmite pomoč, poiščite poslovnega partnerja, če ga potrebujete, in vedno uporabljajte zdravo mešanico znanja, izkušenj in poguma.

Deli prispevek

Avtor

Sikom.si

Lepo pozdravljeni na mojem spletnem portalu, kjer si lahko preberete marsikaj zanimivega o poslu in financah ter računalništvu in internetu. Hvala za obisk in lep dan še naprej.

Comments are closed.