Nemoteno poslujte s pomočjo odkupa terjatev

0

Podjetja marsikdaj ne najdejo ustreznega kapitala za financiranje projektov, pa naj gre za investicije ali tudi za projekte tekočega poslovanja. Zakaj? Eden poglavitnih razlogov je plačilna nedisciplina, poleg te pa še dolgi plačilni roki, ki tudi ob dobrih naročnikih včasih temeljito zamajejo poslovanje podjetja, še zlasti, če je to majhno in nima svojih naročil dobro razpršenih med množico naročnikov.

Financiranje projekta

Kako poiskati kapital za financiranje projekta?

Kadar glavni del vašega posla predstavljata eden, dva oziroma manjše število velikih naročnikov, se vam vedno izplača pomisliti, kako bi si lahko pomagali z odkupi terjatev, saj vam lahko olajšajo vaše poslovanje.

Kdaj se izvajajo odkupi terjatev?

Odkupi terjatev se največkrat izvajajo za nezapadle terjatve, kar pomeni, da se za tako imenovani faktoring odločimo že takrat, ko sprejmemo posel. S tem si v naprej zagotovimo, da bo ob našem zaključku dela in ob izstavitvi fakture poskrbljeno za odkup terjatev s strani podjetja za odkup, ki bo dogovorjeni delež plačila takoj nakazalo na naš račun.

Zakaj zgolj delež? Ker se plačilo našega upnika zmanjša za plačilo, ki ga za njegovo začasno financiranje namenimo firmi, ki bo poskrbela za odkup terjatev. Tako nikoli ne dobimo celotnega zneska, a včasih se lahko z naročnikom dogovorimo tudi za nekaj prilagoditev – kadar ta v naprej ve, da bo zaradi njegove nezmožnosti hitro plačilo nemogoče in bo plačilni rok daljši, zaradi česar bodo potrebni odkupi terjatev, je lahko tudi naša cena nekoliko višja in tako izgubljeni delež ni prevelik.

Odkupi terjatev

Odkupi terjatev pri podjetju ACHILLES d.o.o.

Zakaj so odkupi terjatev pametna odločitev? V prvi vrsti zato, ker lahko sami takoj pričete plačevati svoje stroške dela oziroma denar porabite za tisto, za kar ga potrebujete (na primer investicije).Prihrani se vam veliko skrbi in dolgo čakanje. Hkrati pa so odkupi terjatev za vas tudi garancija, da se vam ne bo treba ukvarjati z upnikom v primeru, če ta svojih obveznosti ne poravna oziroma jih vsaj ne poravna pravočasno.

To pomeni, da vas odkup terjatev reši tudi poslovnega tveganja. Svoj delež plačila prejmete ne glede na to, kaj se bo kasneje dogajalo s plačilom. Sicer pa je res, da ravno zaradi tega za odkup terjatev ni primerno vsako podjetje oziroma vsak vaš naročnik. Terjatve vam bo podjetje za odkup odkupilo le, če poslujete s tistimi podjetji, ki imajo dobro boniteto, torej pri njih tveganje dejansko ni veliko. Podjetja, pri katerih bi vam bili odkupi terjatev najbolj po godu, torej tista, pri katerih se nikoli ne ve, kdaj in kako bodo plačala, žal že takoj odpadejo.

Za več informacij o odkupu terjatev se posvetujte s svojim finančnim svetovalcem, banko in podjetji, ki omenjeno storitev ponujajo.

Deli prispevek

Avtor

Comments are closed.