Kako z laserjem prerezati kovinsko cev?

0

V kovinsko predelovalni industriji si podjetja že nekaj časa pomagajo z laserskimi napravami, ki hkrati nudijo veliko natančnost, nižjo porabo energije in manj odpada, kar bistveno vpliva na varovanje okolja in vzpodbuja zeleno miselnost.

Pri razrezu kovinskih cevi ni nič drugače. Laserski razrez se sicer uporablja tudi za razrez pločevine, pri čemer je treba dodati, da se s tem izogne izdelavi posebnih orodij za klasične stroje, s katerimi se pločevino izrezuje. Laser nudi mnogo več fleksibilnosti in je računalniško krmiljen.

Modernizacija je ključnega pomena

V tako zahtevni panogi, kot je kovinsko predelovalna, mora iti podjetje vedno v korak s časom. Ta korak pa je zelo zahteven, saj prinaša precejšnja finančna vlaganja v opremo in izobraževanje kadra, ki pa se na koncu obrestuje. Tehnologija namreč ves čas napreduje, pojavljajo so novi stroji in načini za obdelavo kovin, ki pomenijo krajši in cenejši način izdelave.

Seveda je to ena glavnih konkurenčnih prednosti pred ostalimi podjetji, ki delajo po starem. Z novejšo tehnologijo lahko namreč podjetje zagotovi nižjo ceno za končnega naročnika, obenem pa prihrani pri stroških za električno energijo in bistveno manj negativno vpliva na okolje.

Laserski razrez s 3D tehnologijo

Eden teh naprednih načinov za razrez cevi zagotovo poteka s 3D tehnologijo. Tovrsten razrez cevi poteka nadvse hitro, ne skopari pa seveda niti z natančnostjo. Posamezne naprave omogočajo celo več prilagajanja in na tem mestu velja izpostaviti Lasertube LT8.

S pomočjo tega stroja ne le, da so rezi vedno popolni in proizvodnja poteka hitro, pač pa lahko cevi režemo tudi pod kotom. Maksimalen kot razreza na ta način je 45 stopinj. Velika prednost takšnega razreza tiči še v tem, da lahko materiale obenem tudi rezkamo (posnemanje robov), nadomesti pa še vrtalni stroj in tračno žago.

Laserski razrez s fiber tehnologijo

Še en način laserskega razreza cevi je tisti s tehnologijo fiber. Za slednji način lahko rečemo, da je natančen, hiter, optimalen, inovativen in okolju prijazen. Lahko bi morda celo rekli, da gre za formulo 1 laserskega razreza ta hip. Uporablja se predvsem pri proizvodnji velikoserijskih produktov, še posebej v avtomobilski, pohištveni in industrijski dejavnosti.

Fiber tehnologija se odlično izkaže na različnih materialih, kot so železo, jeklo, aluminij, baker, medenina in barvane kovine. Na tem mestu gre izpostaviti cevni laser Lasertube LT5 s fiber tehnologijo. V velikoserijski proizvodnji so nujne določene zmogljivosti in omenjena naprava se lahko pohvali z zalogovnikom za 4 tone cevi ter avtomatsko pripravo cevi med rezanjem.

Razrez z laserjem prinaša mnoge prednosti

Tovrsten razrez cevi poleg izjemne natančnosti s seboj prinaša trenutno maksimalne hitrosti izdelave, kar posledično pomeni manjšo porabo energije, nižje stroške proizvodnje in manj slabih posledic za okolje, saj se močno zmanjša količina odpada.

Obe zgoraj omenjeni napravi za razrez cevi uporablja tudi priznano slovensko podjetje Kovinc d.o.o., ki se lahko pohvali z izjemnimi referencami tako doma kot v tujini. Ker je laser izjemno natančen in računalniško krmiljen, lahko s takšno napravo dokaj enostavno izrezujemo tudi precej zapletene oblike in cevi s tankimi stenami, ne da bi se pri razrezu deformirale.

Deli prispevek

Avtor

Sikom.si

Lepo pozdravljeni na mojem spletnem portalu, kjer si lahko preberete marsikaj zanimivega o poslu in financah ter računalništvu in internetu. Hvala za obisk in lep dan še naprej.

Comments are closed.